Breaking News
Loading...
Tuesday, July 31, 2012

Bina website mengunakan Joomla

cara pasang joomla
Hari ini aku hanya menulis untuk memenuhi kehendak pengiklan aku dia email memberi amaran supaya aku mengupdate blog jika tidak dia akan meninggalkan aku so dengan penuh keterpaksaan aku rajinkan diri untuk type.
so hari ini aku nak ajarkan kepada anda semua yang berkeinginan untuk membina  website sendiri dengan mengunakan joomla sebelum tu mesti anda tertanya-tanya apa itu joomla.So joomla ini adalah satu Opensource CMS iaitu Content Management System so dengan mengunakan joomla anda boleh membina website profesional dengan begitu mudah tanpa perlu tahu sebarang kemahiran Coding:so sekarang ini aku just nak ajar macam mana cara untuk korang publishkan joomla nihh dan install joomla.

1)korang perlukan domain atau nama website anda contoh "www.akupunya.com" tapi aku register dekat 000webhosting sebab free tapi domain dia x cantik la.

2)korang perlukan Cpanel apa itu Cpanel yang nih adalah panel yang anda akan dapat apabila ada menguna webhosting jadi untuk Bina Joomla anda perlukan domain dan Webhosting untuk hostkan data yang bakal anda uploadkan dalam website anda

3)Bila dah ada kedua-dua nih anda perlu download joomla.macam mana nak download http://www.joomla.org/download.html

4)Siap download just bukakan zip file yang anda download lepas tuh Uploadkan file itu kedalam Cpanel public folder dan masuk kedalam folder public_html  sila gunakan filezilla untuk upload


5)setkan database anda dalam cpanel mysql dan create nama database yang anda suka,

6)lepas dan siap anda buka pergi ke domain anda contohnya www.akupunya.com/ lepas itu dia akan naik langkah-langkah untuk memasang joomla just isikan apa yang patut kemudian siap website drupal anda siap dan anda boleh sesuka hati membuat apa saja di situ mengikut kemahuan anda


sekian sebarang pertanya boleh comment


3 comments:

Farah Dolah said...

knp dy naek nie??
Your domain is not yet pointing to our servers, so services such as FTP, Website Builder or File Manager may not work. You need to update nameservers to ns01.000webhost.com, ns02.000webhost.com for your domain. This warning will be removed once your domain will start resolving to our servers (24-48 hours after the nameserver update). How to update the nameservers?

Farah Dolah said...

kenapa dy naek nie??
Your domain is not yet pointing to our servers, so services such as FTP, Website Builder or File Manager may not work. You need to update nameservers to ns01.000webhost.com, ns02.000webhost.com for your domain. This warning will be removed once your domain will start resolving to our servers (24-48 hours after the nameserver update). How to update the nameservers?

Anonymous said...

Hеy There. I found yоur weblοg the usе of msn.
That іs a really nеаtly written artiсle.
I'll make sure to bookmark it and return to read more of your useful information. Thank you for the post. I'll certainly
retuгn.

Here is my web-sіtе Does article builder work

Quick Message
Press Esc to close
Copyright © 2013 sAmpan KErTas All Right Reserved